Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


vérfarkas

 A farkasemberek elsősorban a kelet-európai hiedelmek szörnyfigurái, de megtalálhatóak egyéb kultúrák rémtörténeteiben is.

 

Többféle módon jellemzik őket. Az egyik variáció szerint a farkasemberek olyan vámpírok, akik holdtöltekor farkasalakban támadnak gyanútlan áldozataikra.

A másik elképzelés úgy magyarázza, hogy a vámpírok családjához tartoznak, ugyanakkor legnagyobb ellenségeik is, ezek az ún. vérfarkasok. Ők a legvérengzőbbek. Nappal emberként viselkednek, éjszaka vérrel csillapítják éhségüket. Átalakulva képesek legyőzni, elpusztítani a vámpírokat.

 

A mesék azt mondják, vannak olyan emberek, akik ugyan nem vámpírok, mégis, valamilyen oknál fogva képesek átalakulni farkassá. Ők az emberfarkasok. Általában marhákat, birkákat támadnak meg, nagyon ritkán embert, de többnyire csak akkor, ha sarokba szorítják őket. Ha emberalakjukat öltik fel, az állatok gyakran nyugtalanná válnak környezetükben.

 

Mindháromnak közös jellemzője, hogy a telihold különös hatással van rájuk, harapásukkal képesek bárkit megfertőzni és az ezüst elpusztítja őket. Bizony a középkori ember élete nem lehetett egyszerű. Könnyen meggyanúsíthattak bárkit azzal, hogy emberfarkas. Elég volt, ha csak párszor rávicsorgott egy kutya vagy nyugtalanná vált egy ló  a közelében. Az emberből farkassá való átalakulás elmélete nem csak a román és erdélyi folklórban honosodott meg. Hogy mennyire elterjedt volt egész Európában, azt egyaránt bizonyítják a francia, spanyol, orosz, ír, norvég és dán történetek.


Mi alapozhatta meg a farkasember legendáját?

 

A történet bámilyen hihetetlen is, az ősidőkig nyúlik vissza, amikor a sámánok kivételes erejüket és képességeiket megmutatva gyakran bújtak állatbőrökbe. Idővel megtanultak bánni a különböző hallucinogénekkel, és a telihold mágikus hatalmát felhasználva delejes erővel hatottak a törzs tagjaira. A sámánok azonban kizárólag pozitív célra használták fel képességeiket. Mégis mi lehetett az oka annak, hogy a későbbiek folyamán babonás félelem alakult ki az emberekben a különböző farkaslényekkel kapcsolatban? 

 

A legenda a középkortól vált igazán népszerűvé. Ne felejtsük el, hogy akkoriban Európa nagyobb hányadát kietlen vagy erdős, ritkán lakott terület borította! Az akkor élő emberek gyakran szelték át e vidékeket - kényszerből vagy saját akaratból -, így többször nyílt lehetőségük arra, hogy megfigyeljék a szokatlan dolgokat. Például azokat a fura szerzeteket, akik vadember módjára éltek és táplálkoztak a vadonban. Ezek a lények (emberek) külsőre is vadabbnak, félelmetesebbnek, szőrősebbnek tűntek, mint az átlagemberek. Ha a rémtörténetek elterjedésének okát keressük, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ebben a korban a társadalom nagy része tudatlan és babonás volt. Elbeszéléseik közben gyakran estek túlzásokba márcsak azért is, hogy még jobban elrémisszék társaikat.


 

Hogy miképp kerültek ezek a vademberek az erdőkbe, hosszan lehetne találgatni. Tulajdonképpen számos ok képzelhető el. Ismerjük a Maugli-történeteket. Az akkor ritkán lakott Európában bármi megtörténhetett. De sokkal felkapottabb az az elmélet, hogy a vadonban élő, gyakran megtébolyodott emberek egy nagyon ritka, ám annál csúnyább elmebetegségben szenvedtek, az ún. lycantrophiában. Ez egy olyan szörnyű betegség, mely folytán az alany, tudathasadása miatt farkasnak képzeli magát, s eszerint kezd el viselkedni. Akárhogyis volt, nem tudható, hogy önnön késztetésből támadt-e emberekre, vagy sarokba szorítva provokálták-e ki belőle.  Bármelyik variáció is az igaz, minden bizonnyal támadáskor harapott, mart, ahogyan a többi farkastól vagy más ragadozóktól tanulta, látta.

A tudomány azon esetek előtt is értetlenül áll, mikor vadállatok nevelnek föl emberi gyermekeket. Erre is számtalan példa volt a történelemben, így ha jól belegondolunk, Romolusz és Rémusz mítosza, no megMaugli meséje nem is rugaszkodik el annyira a valóságtól. A farkasok által felnevelt gyerekekről leginkább India tájairól, azon belül is a bengáliai őserdőkből kaptunk hírt. Közülük legismertebb eset a midnapore-i árvák története, a két kislányra misszionáriusok találtak rá egy nőstényfarkas odújában, az 1920-as években Egészen új  esettel is találkozhatunk, szintén Indiában, Sultampur erdeiben egy nyolc év körüli fiúra bukkantak, aki fogadott testvéreivel, farkaskölykökkel játszott.

Ezen történetek végkifejlete igencsak hasonló, a talált gyermekek képtelenek beilleszkedni az emberi társadalomba, nem tanulnak meg beszélni, sőt, az esetek többségében még járni sem. Életükben az első néhány év oly meghatározó, hogy már képtelenek levetkőzni magukról állati identitásuk. A kísérletek arra nézvést, hogy emberré neveljék őket rendre kudarcba fulladtak és csupán szenvedést, majd halált hoztak a szerencsétleneknek. A tanulság tehát, ha valaki Mauglival futna össze valamelyik őserdőben, hagyja, ahol van, mert ott a legjobb neki.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Szerintem...

(norbi, 2015.07.21 17:39)

A vérfarkas csak teliholdkor tud átváltozni és két lábon jár és aki vérfarkas annak a testhossza 100cm hosszabb lesz

Re: Szerintem...

(eve, 2016.05.03 01:16)

Vicces...

Re: Szerintem...

(eve, 2016.05.03 02:15)

A vérfarkas nem más mint egy farkasember. Külön fajta...

farkas

(norbi, 2015.07.21 17:36)

Aki vérfarkas akar lenni az jelőlje be Fábián bertalant Facebookon a profilképe egy mágus

Re: farkas

(eve, 2016.05.03 01:12)

nevetséges teória...alias egy vérfarkas üzeni...

Re: farkas

(eve, 2016.05.03 02:13)

Remélem farkaskám harapdálod a nőket férfiakat éjjelente ezzel a tudással...nekem nem jön be a meséd habbal...

hozzászólás

(M.J., 2015.07.02 20:34)

Az amelyikúgy néz ki mint egy normális farkas, az a farkasvérű. Én úgy tudom csak kettő van, a vérfarkas ("bestia") és a farkasvérű. Átváltozás lehet : vérvonalon keresztül( valamelyik rokon) , harapással(elég fájdalmas) és ha egy vérfarkas lábnyomából iszol. Az átváltozást lehet kontrolálni. Három poszt van alfa béta és ebbe nem vagyok biztos gamma(leggyengébb a gamma, alfa a legerősebb). Alfának a szeme vörös, bétának narancsos és gammának kék. Farkasoknak sok ellenségük van(legtöbbjük erősebb náluk). Bármilyen húst elfogyasztanak de az hogy öl e embert vagy sem az tőle függ. Azért vonyítanak teliholdkor(itt jön képbe a mítosz) mert a falka tagjait hívják. Egy vérfarkas üvölt nem vonyít mint az eredeti farkasok.

Re: hozzászólás

(eve, 2016.05.03 01:28)

Tudóska...A vérfarkas nem farkas, hogy falkában éljen...

Re: hozzászólás

(eve, 2016.05.03 01:55)

A farkasember azaz vérfarkas üvöltése nem hívás, hanem átalakulásának utolsó fázisa. Felüvölt, mert indul...harapni...nem zabálni...vért inni...ennyi..

Meg egy valami

(Little werewolf, 2013.03.24 14:39)

Ha jól olvastam a címet akkor a vérfarkas szó kéne szerepeljen és nem a farkasember vagy emberfarkas.Ja és nem akarok túl kritizálosnak tüni nem az vagyok hanem csak egy kicsit kijavítom vagyis elmondom a véleményemet.

Re: Meg egy valami

(eve, 2016.05.03 01:49)

A farkasember tökéletes. Vérfarkas egyenlő farkasember...

Budapest

(eve, 2016.05.03 01:41)

Kedves Vérfarkas "misztikumosok"!
Kezdem a legelején...A vérfarkas születik genetikailag és elég egy karmolás a fertőzéshez...nem kell holdra várni...ha felnő magától eljön egy éjjelen az idő...Tudathasadással indul és bordatöréssel...

Budapest

(eve, 2016.05.03 01:09)

Én mindent tudok a vérfarkasokról...ki hinné...lehetséges volna azt nem fogadom el...

Háromszék

(AW-T, 2015.04.17 22:14)

Figyelemre méltó a tényleges megjelenítése a vérfarkasokról, farkasemberekről, illetve a „clinical lycanthropy” nevű betegségről. A történelmi háttere, amit már említett, jelentős terjedelmű. Különböző történelmi könyvekben, krónikákban, rovatokban és „mesékben” valamely hasonló szereppel és tulajdonságokkal vannak felruházva, megemlítve. Habár kelet- és közép- európai hiedelem világ már régóta „bontogassa” e lény, illetve lények (vérfarkasok, vámpírok, halhatatlanok, stb.) történelmi és irodalmi jellegét, és hiedelem világát. Szinte egyenértékű figurákra/lényekre lelhetünk más kultúrákban és földrészeken, némi eltérésekkel.

A vérfarkasok hiteles behatárolása és belső hierarchiai megemlítése eltérő. Majdnem minden kultúrának megvannak az ezzel kapcsolatos sajátosságaik elképzelései. Míg például az erdélyi magyarok a babona világhoz kapcsolják, más magyarok samanizmus, addig a románok többnyire a szent hitvilág negatívumaival kötik össze és a holtak „visszatérésével”, nem nyugvásával magyarázzak. Még manapság is TABU-nak számit ez, vagy más hasonló témák részletes kibontakoztatása.

Továbbá, ha a történelmi jegyzeteket nézzük, akkor a vérfarkasokat, illetve farkasember társaikat többnyire ellenszenves, negatív jellemzőkkel lelhetjük fel. De nem élhetünk mindig a múltban. És a „lények”- ről egy igen egyenértékű komplex kép alakult ki. Manapság mar nem a vérengző fenevadak, amik hússal és vérrel csillapítják szomjukat (tisztelet a kivétel), hanem az embernél is komplexebb figurákként lelhetőek meg filmekben, olvasmányokba, képekben és talán zenében is. Tehát úgy az esti mese negatív jellemeit (pl. Piroska és a farkas) mint bizonyos hősök tulajdonságait, tudhatják magukévá. Röviden, a kultúra részivé váltak.

Míg egy pár évszázaddal, ezelőtt ha csak ki mertük volna ejteni az a szót, hogy „vérfarkas” és már is ez egyik legkellemetlenebb kínszenvedések közül választhattunk. Manapság, a médiának és az internet hozzáférhetőségnek köszönve, ez a figura/szimbólum/lény több hozzáfüggést tudhat magává, mint valaha (tapsot Hollywood-nak), illetve ezt támogató Forumok, művészek, és lojális „subscribe”ereknek.

Visszatérve a múltba, csak annyival toldanám ki a már fent megemlített lycantrophiában szenvedő emberek hátterét: Egyesek ténylegesen az egyedüllét és a vadon hatására váltak a „klinikai” betegség foglyaivá, míg mások a nem steril és penészes liszt, illetve kenyérfélék végett (főleg Franciaország területén, de az akkoriba bármelyik ország, illetve földrészre érvényes volt).

Mivel hogy ez egy rendkívül terjedelmes téma és nem kívánok, per pillant belebonyolódni, inkább egy kérdés teszek fel, ami talán megalapozza (vagy már tán el is hangzott) a kővetkező beszélgetést:

Miért pont a farkas vált az egyik leg ellentmondásos állatfigurává?

Még mielőtt elfelejteném, Orsós Csaba figyelmébe ajánlom ( ha már azt keresi hogy hogyan kell „ilyenné” válni) hogy tekintsen bele a „The Book of Were-Wolves” c. ingyenes .PDF be, illetve a „The Werewolf Café” Forum, egy jó kiinduló pont a válasza végkifejlete fele.

7561 nagybajom rózsa utca 61

(orsós csaba, 2015.03.17 15:59)

hogy kell ilyenné válni

eger

(vérfarkas, 2013.05.13 18:07)

beszeretnék jelentkezni